sobota, 28 października 2017

Krokiety z kapustą i grzybami

Za oknami zimna i deszczowa pogoda, a więc czas na konkretny jesienny obiadek :-) 
Moją dzisiejszą propozycją są krokiety z kapustą i grzybami, które wspaniale smakują 
z sosem meksykańskim Społem Kielce, a do tego oczywiście gorący czerwony barszczyk, 
i syty, rozgrzewający obiad gotowy :-)

Krokiety z kapustą i grzybami


Ciasto na naleśniki:
  • 1 szkl mleka
  • 1/2 szkl wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 8 łyżek mąki

Farsz:
  • 60 dag kapusty kiszonej
  • 30 dag grzybów świeżych lub mrożonych
  • 1 cebula
  • pieprz
  • sól


Dodatkowo do panierowania:
  • jajko 
  • mąka
  • bułka tarta

Ciasto na naleśniki:
Przygotować ciasto na naleśniki ubijając wszystkie składniki, tak aby nie było grudek i smażyć  naleśniki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.

Farsz:
Kapustę wypłukać, odcisnąć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i gotować do miękkości, a następnie odcedzić. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju, a następnie dodać pokrojone świeże lub mrożone grzyby i całość razem smażyć doprawiając do smaku pieprzem i solą.

Na każdy naleśnik nakładać farsz i zwijać krokiety, które następnie obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 




9 komentarzy:

  1. W sam raz na jesienny obiad .. smak zrobiony będę tworzyć

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie apetyczne, wyśmienite i na co dzień i dla gości. Trochę czasoochłonne, ale smakowitość wszystko zrekompensuje. Bardzo pożywne i lubiane, często robię, bo domownicy uwielbiają, muszę spróbować z tym sosem kieleckim, bo na pewno wzbogaci smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię takie sosy, a zwłaszcza pikantne takie jak ten :-)

      Usuń
  3. Bardzo je lubię. Oj dawno nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Często robię krokiety z kapustą i... pieczarkami. I pysznie smakują z czystym barszczem czerwonym. Zjadłabym takie z grzybami leśnymi.
    Miłego weekendu Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż chciałoby się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń